Hogyan válasszuk ki a hajóutat?

Amikor a vakáción gondolkodsz, és néhány közeli hozzátartozó elmondja neked tengeri hajóutas tapasztalatait, talán lelkesítve vagy egy kicsit elriasztva attól téged, hogy hajóutat válassz a vakációra. De mit jelent egy hajó körutazás? A tengerjáró hajózás kifejezetten a nyaralás ünnepe, ahol a választott úticél a hajó lesz, majd maga az útvonal, amelyet a nyaralásra választottál. Gondolkodtál-e már azon, hogy ugyanazon az utazáson meglátogass 5 vagy még több úti célt? Ha gondolkodtál rajta, akkor az egyetlen válasz a körutazás lehet. Valójában csak egy körutazással láthatsz például hét karibi szigetet mindössze hét nap alatt, csak egy körutazással juthatsz be a norvég fjordokba, kényelmesen ülve a kabin erkélyén és csodálhatod azt, ami a partról sem látható. Kihagyhatatlan útvonal a csodás Velencéböl indulva,magunk mögött hagyva a Szent Márk teret, majd kihajózva az Adriai tengerre és az azutáni napokban leszállni a görög szigetek valamelyikén.

A foglalás során választani lehet, hogy milyen kabinban alszol. Választhatsz benti kabint ablak nélkül, ami olcsóbb természetesen, de választhatsz ablakos, vagy akár erkélyes kabint, amelyek magasabb árkategóriába tartoznak. Ha viszont ennél is többet szeretnél, a választott hajón akár lakosztály is a rendelkezésedre áll. Ezen túl, ha még soha nem utaztál hajón, fontos tudnod, minden étkezést tartalmaz az ár, egészen kora reggel és éjszaka között. Külön csak az italokért kell fizetni, de különféle italcsomagokat is lehet vásárolni. Ha még soha nem tettél hajóutat, akkor azt is fontos tudni, hogy  minden alkalommal, amikor a hajó kiköt, eldöntheted, hogy önállóan fedezed fel a környéket, vagy befizetsz egy, a hajótársaság által szervezett kirándulásra. Ha viszont úgy döntesz, hogy a fedélzeten maradsz, akkor a fedélzeten található szórakoztató szolgáltatások nagy része, például a fitneszterem, a színház és az animátorok által szervezett szórakoztató tevékenységek is beletartoznak az alapárba. Kizárólag egyéb személyes igények, a masszázsok, a  kozmetikai kezelések, a fodrászok, stb. és a fedélzeti üzletekben való vásárlás, amiért külön kell fizetned.

Ha gyermekekkel utazol, tudnod kell, hogy ha 12 éven aluli, akkor ingyen utazik, és a fedélzeten tartózkodás esetén egész nap ingyen részt vehetnek a mini-klubban koruk többi gyermekével és a magasan képzett animátorokkal, akik gondoskodnak róla.

Hogyan válasszuk ki a társaságot és a hajózás típusát?

Tehát most hogyan válasszon egy hajóútat? Hogyan lehet megérteni az egyes vállalatok közötti lényeges különbségeket? Melyik útvonalat válasszuk? Hogyan válasszuk ki a kabint? Melyik ajánlat felel meg a legjobban?

Ezek a leggyakoribb kérdések azok között, akik még soha nem utaztak körutazásra, és amikre általában választ várnak egy utazási irodában vagy online. Reméljük, hogy segíteni tudunk ezen oldalon ezek tisztázásában és a megnyugtató válaszokban.

Milyen társaságot válasszak?

Jelenleg a tengerjáró világnak 4 kiemelt társasága van a világszínpadon, valamint néhány kisebb társaság. Fontosság és méret szerint (mind az utasok, mind a forgalom szempontjából) ezek:

Carnival Corporation, amely magában foglalja: Carnival Cruise line, Costa Crociere, Holland America Cruise, Aida Cruises, P&O Cruises (Egyesült Királyság), P&O Cruises (AU), Cunard, Princess, Seabourn

Royal Caribbean International, amely magában foglalja: Royal Caribbean Cruise Line, Pullmantur, Azamara, Celebrity Cruises, CDF, Island Cruises, Tui Travel Plc.

Star Cruise, amely magában foglalja: Star Cruises, norvég Cruise Line.

MSC önálló privát társaság

A társaságokhoz más hajózási formák is kapcsolódnak a piacon, amelyek kisebb piaci réseket képviselnek, például luxushajózásokat vagy meghatározott célállomásokra való hajózást, vagy folyami hajóutakat.

A kérdés maradt, melyik társaságot választom?

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy ezen oldalakon a tengeri oldalakról beszélünk.

Az olasz utazásszervezési piacon természetesen a választás kevesebb márkára korlátozódik, különös tekintettel az olaszra, mint a fedélzeten beszélt nyelvre. Az MSC Cruises és a Costa Cruises olasz eredetük miatt kiemelten vannak jelen piacunkon.  A norvég NCL és a Royal Caribbean  már évek óta folyamatosan jelen van (akár úgy is, hogy Olaszországból indul a hajó) az olasz piacon, mivel garantálták az olaszul kommunikáló személyzet alkalmazását, a biztonsági elöírásokat, olasz ételeket, a televíziót is olasz nyelven, valamint a szervezett kirándulásokat is olaszul.

Az olaszok számára (akik nyelvi kisebbségnek számítanak) nagyon fontos, hogy hajózáson anyanyelvüket tudják használni, nemcsak a szórakozás és az étterem szempontjából, hanem a fedélzeten folytatott hivatalos kommunikációban is.

A fedélzeten beszélt nyelven kívül az a tény, hogy Olaszország a Földközi-tengerben található félsziget, kikötési városokkal/pontokkal teli országgá vált, és ez megkönnyíti a beszállást.

Ha azonban jól beszéled az angol nyelvet, akkor az választék szélesebb, és kiterjed az összes többi vállalatra is, azzal az egyetlen hátránnyal, hogy az olasz városokból kevés vagy egyáltalán nem indulnak a mediterrán útvonalakon.

Az árakat tekintve az Msc és Costa nagyjából egy árszinten vannak, a Royal Caribbean és az NCL magasabb ártartományban helyezkednek el.

Hogyan válasszuk ki a kabint?

Azok, akik most készülnek egy tengerjáró nyaralásra, rájönnek, hogy nem csak a hajót, az útitervet kell választaniuk, hanem a kabint és akár annak pontos helyzetét is.

Minden vállalat különbséget tesz a kabinok árában nemcsak a típus, de az elhelyezkedése  alapján. A leggyakoribb szabály az, hogy minél alacsonyabb szinten van a kabin, annál olcsóbb és minél magasabb szinten vagyunk, annál magasabb az ár, a típusától függetlenül. Ezenkívül a típus (benti, ablakos , erkélyes…)  nagy mértékben befolyásolja az árat. Egy rossz kabinválasztás, a további hajóút(ak) kabinválasztását is befolyásolja.

Valójában a tengerjáró hajóutak foglalásánál legtöbb utast csak az ár befolyásolja, és ez gyakran tönkreteheti a várakozásokat, és bizonyos esetekben teljes csalódottság miatt elveti a további hajóutakat.

A döntés megkönnyítéséhez adunk segítséget.

A kabinok alaptípusai:

  • Benti kabinok
  • Ablakos kabinok 
  • Erkélyes kabinok
  • Lakosztály

Ez a négy alapkategória, amelyeket az egyes társaságok más-más nevekkel illetnek.

A típus mellett, amint azt már mondtuk, meg kell választani az elhelyezkedést is. Tehát a két választás keveréke lesz a kulcsa a pihenésnek és az élményeknek.

Alábbiakban láthatsz egy útmutatót a választáshoz:

 

A hely választása

Mellette

Ellene

Hajó eleje

Kabinok boltíves beltérrel

A szélnek kitett kabinok. Kényelmetlen erkély esetén

Hajó közepe

A felvonókhoz való közelség és a legfontosabb közös területek közel vannak. A hajó mozgása szinte nem is érz?dik.

Hangosabb, mert ott vannak a felvonók, az utasok gyakran jönnek és mennek, és meg lehet hallani a rezgéseket vagy zajokat. Drága.

Hajó hátulja

A szél ellen védett kabinok

Ha alacsony fedélzeten helyezkedik el, akkor jobban hallható a hajó motor zaja.

Magasabb fedélzeti szint

Itt vannak a magasabb színvonalú kabinok és lélegzetelállító kilátás nyílik, ha erkélyes

Drága és lehet, hogy jobban érzed a mozgást, durva tengeri körülmények esetén 

Alacsonyabb fedélzeti szint

Jobban védettek a zajtól, és kevésbé érezhet? a hajó mozgása, a tenger hullámzása. 

Ha nagyon alacsony fedélzeten vannak, jobban hallják a motor hangját és a személyzett?l származó zajokat.

Kabin választás

Mellette

Ellene

Benti

Legolcsóbb választás.

Zárt tér, nincs természetes fény, nem ajánlott annak, aki bezártságtól szenved

Ablakos

Helyes kompromisszum az árban és érték között,  van kilátás a tengerre és természetes fény

Nem nyitható az ablak. 

Erkélyes

A lakható erkély egyedisége egyedülálló élményt nyújt a tengerjáró nyaralás során, teljes kilátással a tengerre.

Drága kabinok.

Lakosztály

Komplett kényelemmel, beleértve a saját kiszolgáló személyzetet is. Jobb elhelyezkedés a hajón.

Nagyon drága kabinok.A kabin választása részben befolyásolja nyaralását, ha olyan választást tett, amely nem felel meg a vakáció szokásos módjának.

Ha olyan utazó vagy, aki nem kar sokat a kabinban tartózkodni, a legtöbb programon részt vesz, vagy a fedélzeten, bárokban töltöd az id?t, és nem vagy klausztrofóbiás, válassz egy belsö kabint, kevesebbe kerül, de élvezni fogod ugyanúgy más kabintípusok összes kényelmét is. Ha viszont nem maradhatsz  legalább egy ablak nélkül, hogy a tengerre kinézz, akkor egy ablakos kabint válassz, de ne feledd, hogy a nyílások és az ablakok le vannak zárva, és a legtöbb esetben nem nyithatók meg.

Ha viszont Ön az elsö hajós körutazáson veszel részt, vagy évfordulót vagy rendezvényt ünnepelsz, akkor az erkélyes kabin egyedülálló érzetet nyújt. Az erkély a tengerre nyílik, csodás a  kilátás. Ha szédülsz és egy magasabb fedélzeten van a kabin, akkor nem biztos, hogy teljes mértékben élvezni fogod, ezért inkább egy alacsonyabb szintet válassz. Ha viszont nincs ilyen problémád, akkor egy magasan elhelyezett erkélyen királynak érezheted magad. Akár minden reggel abszolút privátban élvezheted a reggelit az erkélyen, és közben lélegzetelállító kilátás kísér. Egyetlen szállodai szoba a tenger mellett soha nem fogja adni ezeket az érzéseket.

Ha viszont megteheted, igényes és talán kicsit megalomániás vagy, akkor a lakosztály minden tekintetben megfelel. Jobb helyek, jobb szolgáltatás, bizonyos esetekben exkluzív szolgáltatások, például fenntartott területek, fenntartott medencék, fenntartott éttermek. Ebben az esetben hangsúlyozni kell, hogy az 50 négyzetméteres kabinoktól akár 300 négyzetméteres kabinokig vannak, valódi apartmanok a tengeren. A lakosztályok nem csak azoknak szólnak, akik többet akarnak, hanem azoknak is, akik nagy családdal érkeznek, és ezért a lakosztály rendelkezik elég nagy lakóterülettel a kényelmes nyaraláshoz. 

Ezen felül ügyelj az alábbi tudnivalókra:

  1. Ha tengeri betegségben szenvedsz, az ideális helyzet egy központi kabin nagyon alacsony fedélzeteken.
  2. Ha érzékeny vagy a zajra, kerüld a központi kabinokat
  3. Ha mindenhez közel szeretnél lenni és a liftekhez is, akkor egy központi kabint válassz, egy magasabb fedélzeten. 
  4. Szeretnéd élvezni a legjobb kilátást, válaszd a kabinokat (szinte mindig lakosztályok) a hajó „sarkaiban”, ahonnan 180 ° -os a kilátás.

MIÉRT MI